Wykonanie
Przepis na ostatnią chwilę 🙂 Nowe bezglutenowe i wegańskie pierniczki, dla tych, którzy zapomnieli i nie zrobili ich wcześniej 😀 I dla tych, którzy nie lubią wałkować i wycinać 🙂 Te pierniczki są miękkie, wilgotne i puszyste już w dniu pieczenia, nie muszą (choć mogą) leżakować. Można je zrobić w wersji z dołkiem wypełnionym
dżemem lub oblane
czekoladą – te lubię najbardziej 🙂 Bardzo polecam zaparzane ciasto pierniczkowe, ponieważ zawsze się udaje! Początkującym polecam przygotowanie pierniczków z jednej lub maksymalnie dwóch porcji, ponieważ łatwiej zaparzyć mniejszą ilość ciasta. Fotki zrobiłam na szybko, nie miałam czasu na stylizację 😉 A inne świąteczne propozycje znajdziecie tu [klik] oraz, oczywiście, w moich książkach „Święta bez pszenicy” oraz „Bez pszenicy na każdą okazję” 🙂Składniki (na 25-30 sztuk)50 g pełnoziarnistej
mąki gryczanej50 g
mąki ryżowej50 g
skrobi z tapioki35 g
ksylitolu lub
cukru kokosowego35 g
syropu daktylowego, klonowego,
kokosowego (w wersji niewegańskiej
miodu)100 ml
mleka roślinnego60 g suszonych
śliwek bez pestek, miękkich*10 g nasion chia + 30 g wrzątku1 łyżeczka
kakao lub karobu1 płaska łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
goździkówpo 1/3 łyżeczki
kardamonu,
imbiru oraz
anyżu**1/2 łyżeczka
sody oczyszczonejdodatkowo (opcjonalnie): kwaskowy
dżem (dałam niesłodzony
jagodowy), kilka kostek
deserowej czekolady,
orzechyNasiona chia zmiel w blenderze lub młynku na mączkę, zalej wrzątkiem, dokładnie wymieszaj i odstaw na kwadrans.W misce wymieszaj suche składniki:
mąki,
kakao lub karob,
przyprawy oraz
sodę.Do małego garnka z grubym dnem wrzuć
ksylitol lub
cukier kokosowy oraz
syrop lub
miód.
Śliwki zmiksuj z
mlekiem i dodaj do garnka. Podgrzewaj całość na małym ogniu, mieszając, aż
ksylitol lub
cukier kokosowy się rozpuści.Gdy masa zacznie się gotować, zdejmij garnek z ognia i wsyp suchą mieszankę, energicznie mieszając drewnianą łyżką. Wymieszaj dobrze, by nie było widać surowej
mąki.Gorące ciasto odstaw do ostygnięcia. Kiedy będzie już tylko lekko ciepłe, dodaj zaparzone chia i zagnieć ciasto. Będzie miękkie i lepiące, ale takie właśnie ma być.Z tego ciasta trudno wykrajać kształty. Najlepiej odrywaj kawałki i dłońmi lekko zwilżonymi
wodą (dosłownie odrobiną) formuj z nich kulki. Układaj je w odstępach na papierze do pieczenia, a następnie delikatnie spłaszczaj, tworząc kopułkę lub placuszek o grubości około 1 cm. Kulki możesz spłaszczać lekko zwilżonym wnętrzem dłoni lub przez kawałek folii spożywczej (ja wolę sposób z folią).Piecz w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 12 minut. Po ostudzeniu przechowuj w ciemnym miejscu w szklanym słoiku lub metalowej puszce. Pierniczki od razu po wyjęciu z piekarnika są miękkie, wilgotne i puszyste.DodatkiJeśli chcesz, na środku każdego pierniczka możesz zrobić małe wgłębienie (jak w kluskach śląskich) i po upieczeniu wypełnić dołki
dżemem. Pierniczki możesz również udekorować roztopioną w kąpieli
wodnej czekoladą (ja zanurzyłam w niej tylko połowę każdego piernika). Przed pieczeniem w pierniczek możesz także włożyć
orzechy (laskowe lub
migdały).* Jeśli masz twarde, suche
śliwki, zalej je wcześniej wrzątkiem i odstaw, by zmiękły, a następnie dobrze odsącz.** Te
przyprawy nadadzą pierniczkom „ostrości”. Jeśli wolisz delikatniejszy smak, pomiń je lub daj tylko szczyptę każdej z nich.